Kurz sommelierská pečeť je určen pro studenty středních a oborových škol se zaměřením na gastronomii.
Cílem je zvýšení profese v oboru vinné kultury, zručnosti při servisu vína, poznání vína tzv. degustace a určení základních principů kombinací vín s pokrmy v zážitkové gastronomii. Studenti si prakticky vyzkouší servis bílého a červeného vína, sabrage neboli sekání sektů, získají základní návyky pro hodnocení za pomocí 100 bodové degustační tabulky.
Dále základy pro tvorbu vinného lístku, marketingu v podniku, psychologie prodeje a odpovědnosti v práci atd.
Hlavní body kurzu:
- Klasifikace vína
- Oblasti a podooblasti a jejich Terroir
- Typy révy, dělení dle využití
- Kategorizace vína dle cukernatosti, přetlaku CO2 a zbytkového cukru
- Technologie výroby vína
- Růžová vína a klarety
- Autentická a Oranžová vína
- Vady a nemoci vín
- Degustace – aromatický profil vín
- Řazení vín k degustaci
- Korkový dub a alternativní uzávěry
- Odrůdy révy vinné
- Teplota vín
- Snoubení pokrmů s víny
- Menu & Vína
- Sommelier odborník v gastronomii
- Skladování vína a pozitivní účinky vína na zdraví člověka
- Dubové sudu – Barrique
- Slovník vinařských výrazů
- Servis vína – bílého, červeného, sabrage
- Dekantace
- Servis doutníků
Místo konání: Prostory škol a školských středisek pro odbornou výuku
Délka trvání kurzu: 4 dny včetně zkoušek (praktická a teoretická zkouška)
V ceně kurzu: Vína pro praktický nácvik studentů, profesionální vývrtka, vína pro degustaci, vína pro zkoušku, odborné tiskoviny.
Počet uchazečů: 12 – 20 osob
Cena kurzu: 4500,-
V případě ceny za nájem poskytovatele školských a jiných prostor bude o tuto částku kurz navýšen.
V případě absence studenta po zaplacení kurzovného nemá student nárok na vrácení zaplacené částky, ale má nárok na prostředky pro výuku – vína, vývrtku, odborné tiskoviny – skripta.
Žádáme: Společenský nebo pracovní oděv, psací pomůcky, příručník a standardní společenskou hygienu.
Kurz povede Marian Jemelík, hlavní sommelier Víno Hruška, obchodní manažer, degustátor a lektor gastronomie.